Derefleksija

Logoterapijska tehnika indicirana kod hiperrefleksije, a temelji se na autotranscendenciji. Derefleksija upravo nastoji skrenuti pozornost sa sebe.

Pretjeranu okupiranost sobom i problemom mijenjamo usmjeravanjem pažnje na nešto vrijedno u svom životu. To bi trebalo biti nešto izvan sebe – sam doživljaj nečeg vrijednog ili korisno vrijedno djelo (glazba, slikanje, pomaganje drugome…) ili izgradnja nekog životnog stava.

Vrijednosti se nalaze u duhovnom području i usmjerenost na njih izvlači nas iz psihofizičkog zatvora zaokupljenosti samima sobom. Posvećivanjem pažnje nečem vrijednom i dobrom u svom životu počinjemo izražavati sebe tako da primamo odgovor iz okoline. Derefleksijom izlazimo iz osamljenosti u problemu – posvećujemo se drugima i povezujemo s njima. Vrijednosti su u doživljavanju, djelovanju i zauzimanju stava. Otkrivamo zakržljali dio svoje osobnosti i dopuštamo istinsko nadrastanje sebe. Mnogi mladi roditelji dožive derefleksiju kad se požrtvovno posvete svom novorođenom djetetu, čime se smanjuju simptomi ovisnosti i neuroze koje su prije doživljavali.

Navodim još nekoliko primjera hiperrefleksije u kojoj se derefleksijska metoda pokazala uspješnom:

  • u sportu – pretjerana usmjerenost na pobjedu;
  • kod ovisnosti – zaokupiranost misli na faktor ovisnosti – npr. na alkohol;
  • problemi na poslu;
  • ispiti na fakultetu i u školi…

Slovenski logoterapeut prof. dr. Jože Ramovš derefleksiju naziva ‘namjerna nepozornost’. (AS)